Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Ventilis kafijas paciņā

Noteikti būsiet pamanījuši, ka kafijas paciņās mēdz būt iestrādāts mazs ventilis. Vai zināt arī, kam tas ir domāts? Viens no viedokļiem bieži vien ir tāds, ka tas ir nepieciešams, lai klients veikalā varētu pasmaržot kafiju un novērtēt, vai tā varētu būt piemērota viņa gaumei.

Vai tā ir taisnība? Jā un nē. Jā – tāpēc, ka tas noteikti var būt viens no mērķiem. Nē – tāpēc, ka tas nekādā gadījumā nav bijis primārais mērķis.

Kafija, kad tā ir svaigi grauzdēta, vēl ilgāku laiku turpina izdalīt ogļskābo gāzi, jeb CO2. Ja paciņā netiktu iestrādāts ventilis, kurš ļauj gāzei izkļūt no tās, iedomājieties, kādas izskatītos kafijas pakas. Neglīti uzpūtušās vai pat pārsprāgušas. Tāpēc svaigi grauzdētai kafijai šāda papildus konstrukcija, lai arī, pats par sevi saprotams, sadārdzina iepakojuma izmaksas, ir obligāta.

Ventilis nav vienkāršs caurums paciņā, pa kuru ļaut kafijai “elpot”, tam ir jābūt vienvirziena, pretējā gadījumā kafiju varētu uzglabāt papīra turziņās, bez kādiem īpašiem pārklājumiem, kas liek tai saglabāt svaigumu ilgākā laika periodā. Un tāpat, kā ar skābekli, ir arī ar mitrumu – tie abi ir lielākie grauzdētu kafijas pupiņu ienaidnieki.

Protams, ne tikai pupiņu vien. Maltas kafijas attiecības ar skābekli ir vēl traģiskākas tā ietekmei pakļautās virsmas dēļ – kā jau stāstījām iepriekš, cilvēki ar mērinstrumentiem ir noskaidrojuši, ka malta kafija zaudē 60% savu garšas un smaržas īpašību jau pirmajās 15 minūtēs pēc samalšanas. Kafija pupiņās svaiga saglabājas daudz ilgāk, taču ar laiku ogļskābā gāze no kafijas izdalās arvien mazākos un mazākos apjomos.

Tāpēc, ja redzat kafiju vakuuma iepakojumā, varat izdarīt secinājumus par tās svaigumu. Lai būtu iespējama šāda veida iesaiņošana, ir jāpagaida, kamēr kafija beigs izdalīt ogļskābo gāzi. Līdz ar to, kļūs mazāk svaiga, līdz ar to mazāk garšīga un aromātiska.

Bet, jā. Pasmaržot kafiju caur ventili arī ir iespējams. Ja reiz tehnoloģija, kuras primārais mērķis ir pavisam cits, atļauj arī citu pielietojumu, nevajag kautrēties to izmantot.

Kafijas pupiņas rokas dzirnaviņās Brant Coffee
Robots - palīgs