Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Kā samalt kafiju

Mēs maltu kafiju nepiedāvājam. Kāpēc? Tāpēc, ka mēs uzskatām, ka nebūtu bijis vērts censties sameklēt labas pupiņas un tās pareizi nograuzdēt, lai līdz krūzītei kafija nonāktu zaudējusi praktiski visas savas labās īpašības. Redziet, pašos optimistiskākajos scenārijos ir teikts, ka, ja maltu kafiju uzglabās stingri noslēgtā traukā bez gaisa, tumsā, prom no karstuma un mitruma, tā izturēs vienu līdz divas nedēļas. Taču realitāte ir tāda, ka reizi pa reizei to trauku nāksies atvērt, lai pagatavotu dzērienu, tā ka, ja vien jums nav kaut kāda speciāla metode maltas kafijas dabūšanai ārā no trauka, to lieki nevēdinot, nekādas nedēļas jums nesanāks. Un papildus vajadzētu ierēķināt laiku, kuru kafija ir nogulējusi veikala plauktā. Un, ja pajautā pašiem prasīgākajiem kafijas gurmāniem, cil ilgi maltu kafiju var saglabāt svaigu, atbilde būs – piecpadsmit minūtes.

Tāpēc nesarežģīsim lietas ar uzglabāšanu, tai vietā izdarīsim secinājumu, ka kafijas pupiņas ir jāsamaļ tieši pirms dzēriena pagatavošanas. Un tāpēc ir nepieciešamas kafijas dzirnaviņas, ja vien jums nav pieejams kafijas automāts, kurš malšanas procesu izdara jūsu vietā.

Protams, sarežģītās lietas šeit nebeidzas. Nav tā, ka paņemsiet jebkuras kafijas dzirnaviņas, samalsiet kafiju, pagatavosiet, izmantojot jebkuru metodi, un būs jums lieliska kafija. Katram pagatavošanas veidam ir sava pareizā malšanas pakāpe. Espresso vajadzēs ļoti smalku maluma pakāpi, french press derēs tikai rupjāks malums. Un, kas nav mazsvarīgi, ja ir vēlēšanās atrast savu ideālo maluma un pagatavošanas veida kombināciju, “tradicionālās” dzirnaviņas a la Straume arī nederēs tā iemelsa dēļ, ka tās smalcina ar nažiem, un nav nekādā kontrolētā veidā iespējams noteikt, cik reizes viena kafijas pupiņa dabūs triecienu ar nazi, respektīvi, cik daļās tā tiks sadalīta. Tā rezultātā jums būs malta kafija, kurā būs gan smalks pulveris, gan rupji gabali. Kāpēc tas ir slikti? Tāpēc, ka, ja par atskaites punktu ņemam ideālo maltās kafijas graudiņa lielumu, tad tie, kas būs smalkāki, dos kafijai pārlieku rūgtumu, savukārt pārāk rupja maluma graudi neļaus izvilkt no kafijas visu garšu buķeti, un rezultātā iegūsiet nepatīkamu skābenumu un pliekanumu. Un tā, kā malšana ar nažiem nespēj nodrošināt identisku rezultātu katrā malšanas reizē, jums būs pārsteigums katru kafijas pagatavošanas reizi. Citreiz patīkams, bet tomēr biežāk nepatīkams.

Tāpēc, kad izvēlieties kafijas dzirnaviņas, pievērsiet uzmanību šādiem aspektiem.

Pirmkārt, atslēgas vārdi ir “burr grinder”. Es latviski nespēju atrast jēdzīgu tulkojumu, bet tas arī nav tik svarīgi. Ja atrodat kādu modeli, kurš iepatīkas, ātri ierakstiet Googlē “is grinder xyz burr grinder”, un gan jau viss būs skaidrs.

Otrkārt, vajag saprast, kādu kafiju gatavosiet. Cenas dzirnaviņām pārsvarā atšķiras pēc parametra – var vai nevar samalt priekš espresso, respektīvi, smalko malumu. Ja jums mājās nav espresso aparāta, visdrīzāk, ka nav jēgas investēt papildus naudas līdzekļus kafijas dzirnaviņās.

Treškārt, rokas dzirnaviņas ir absolūti normāls variants kafijas malšanai, ja vien jums nav ieplānots pagatavot kafiju 20 cilvēkiem. Ne tāpēc, ka šīm dzirnaviņām būtu kāds cilvēku limits, bet tāpēc, ka būs ļoti daudz darba.

Un tālāk jau ir labas ziņas. Kad būsiet izvēlējušies priekš sevis ideālās kafijas dzirnaviņas, tur instrukcijā būs pastāstīts, kādi iestatījumi ir jāizmanto katrai pagatavošanas metodei. Tātad, īsais konspekts – burr grinder, tādu, lai var samalt jums nepieciešamajā pakāpē, un pie darba!

Ja kas, jautājiet mums sociālajos tīklos, centīsimies palīdzēt.

Robots - palīgs