Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Meditācija par garšām

Kura ir garšīgākā no mūsu kafijām?

Ir kāds laiciņš pagājis kopš iepriekšējā ieraksta, tāpēc ir sakrājušies šādi, tādi jautājumi, kurus mēs atkal varētu apskatīt padziļinātāk un atbildēt uz tiem – gadījumā, ja tie ir aktuāli vēl kādam.

Atgriežamies pie jautājuma. Kura ir garšīgākā? Visas ir garšīgas, tā ir īsā atbilde. Nav jau tā, ka mēs speciāli vienu uztaisījām ļoti garšīgu, citas mazāk garšīgas, bet vienu tādu pavisam nekādu, gadījumam, ja nu kāds vēlas sevi pamocīt.

Garšīgums ir tāda subjektīva sajūta. Viens cilvēks, novērtējot mūsu Indonēzijas kafiju, teica, ka nav īsti priekš viņa, savukārt cits atsūtīja atsauksmi, ka tieši šī kafija ir tā, kura no mūsējām viņam patīk vislabāk. Kurš no abiem vērtējumiem bija objektīvāks? Neviens. Abi bija absolūti subjektīvi.

Mums jautā, kura ir mūsu mīlākā kafija. Arī uz šo jautājumu ir grūti atbildēt. Mums mājās ir espresso automāts, kurā var iebērt gan kafijas pupiņas, gan malto kafiju. Lai būtu no kurienes dabūt to malto kafiju, mums ir kafijas dzirnaviņas. Papildu kafijas automātam mums ir french press, mokas kanna, aeropress, plus grauzdētavā kafiju mēs gatavojam klasiskā espresso aparātā.

Kāpēc tik sarežģīti? Tāpēc, ka mums nav tā, ka mēs atrodam savu īsto, vienīgo kafiju, un tad pie tās turamies gadiem ilgi. Mums tas, kādu kafiju vēlamies, ir atkarīgs no garastāvokļa.

Lūk, nebūs pirmā reize, kad kafiju salīdzinu ar vīnu, bet tur, vīna pasaulē ir līdzīgi. Pamēģiniet vīna baudītājam pajautāt, kas viņam labāk garšo – burgundietis, barolo, šablī vai kaut kas no Napas ielejas. Nē, neviens nebūtu gatavs atteikties no visiem pārējiem un palikt pie viena vienīga vīna. Nu, katrā ziņā, es noteikti nē.

Ar kafiju, patiesībā, ir vēl sarežģītāk. Vīnu tu atver, un tas, kas tur ir, tas ir. Dzer un baudi. Toties kafiju, to, kas ir paciņā grauzdētu pupiņu veidā – to ir iespējams pagatavot vēl daudz un dažādos veidos. Izvēlēties, cik būs smalks malums, kā pagatavosiet; katrai pagatavošanas metodei kādi būs parametri – ūdens temperatūra, ievilkšanās laiks. Katrs no šiem parametriem spēj izmainīt kafijas garšas nianses. Tāpēc, kad izvēlaties kafiju, ir vērts padomāt arī, kāds būs jūsu pagatavošanas veids. Vēlaties pagatavot espresso klasiskajā espresso aparātā? Vajadzēs padomāt, kādas jums ir kafijas dzirnaviņas, vai tās spēs samalt pietiekoši smalkā malumā. Ar mūsu Brazīlijas Rančo Dantas pupiņām un Peru Kahamarkas bezkofeīna kafiju dzirnaviņas tiek vieglāk galā, tāpēc, ja mājās nav pieejams pārāk profesionāls maļamais aparāts, tā ir viena no lietām, kuru būtu vērts ņemt vērā. Savukārt, ja ir plāns izmantot french press vai kāda cita veida filtru, prasības pret kafijas dzirnaviņām ne tuvu nav tik augstas, jo šīm pagatavošanas metodēm nav nepieciešams tik smalks malums.

Un tad, kad mēs esam apskatījuši nianses par vienas izcelsmes vietas kafijām, plūstoši varam pāriet nākamajā līmenī. Ziniet, ko dara augsta līmeņa baristas? Veido savus unikālos blendus, respektīvi, vairāku vienas izcelsmes kafiju sajaukumus. Kāpēc? Tāpēc, ka viņiem šķiet, ka tas, piemēram, būtu lielisks dzēriens, ja tajā būtu sagaršojamas vairāk nianses, kas raksturīgas vienai kafijai, plus mazs akcents no otras kafijas. Un, ja šis blends izdodas lielisks, kafejnīca kļūs slavena ar savu unikālo kafijas garšu, kuru baudīt klienti nāks vēl un vēl.

Un tagad pats labākais. Arī jūs savās mājās varat būt paši sev baristas un izpausties savas kafijas garšas veidošanā – vai nu atrast savas mīļākās vienas izcelsmes vietas kafijas īpašo pagatavošanas metodi, vai arī papildus, iedziļinoties niansēs, jaukt kopā dažādas šķirnes, lai iegūtu savu unikālo maisījumu. Un tad jūsu radi un draugi jautās – cik garšīga kafija, kur tādu nopirkāt, bet jūs varēsiet atbildēt, ka tāds unikāls dzēriens nekur nav nopērkams!

Lai veicas eksperimentos! Ja atrodat kaut ko īpašu, kas ir sanācis no mūsu kafijām, padalieties, padodiet mums ziņu sociālos tīklos vai citādāk. Mums vienmēr ir interesanti uzzināt, kādos veidos tiek pagatavota mūsu kafija, kāda kuram ir gaume un secinājumi!

Robots - palīgs