Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Interesanti fakti par kafiju

Kafijas plantācija miglā

Kafija ir sens dzēriens

Tiek uzskatīts, ka kafijas pirmsākumi meklējami mūsu ēras 9. gadsimtā, kad to atklāja etiopiešu kazu gani. Viņi esot pamanījuši, ka kazas ēd šo augu un pēc tam uzvedas interesanti, tā, it kā dejotu. Pārbaudījuši teoriju, eksperimentējot paši ar savu organismu, viņi konstatēja, jā, patiesi – šis augs ir izmantojams sevis uzmundrināšanai.

Kafija patiesībā ir auglis

Lai arī mēs lietojam frāzi “kafijas pupiņas”, patiesībā kafija ir nevis pupas, bet gan auglis. Vienā kafijas ķirsī ir divas sēklas, kas ar plakanajām pusēm pavērstas viena pret otru.

Kafijas augļi

Visvairāk kafijas tiek audzēts Brazīlijā

Ir zināms, ka Brazīlija ir patiešām liela kafijas audzētājvalsts, taču vai zinājāt, ka tieši no turienes nāk aptuveni trešdaļa no visas pasaulē izaudzētās kafijas?

Somi ir pasaulē lielākie kafijas dzērāji

Ja brazīļi audzē visvairāk kafijas, tieši somi ir tie, kuri to patērē visvairāk. Viens pieaudzis Somijas iedzīvotājs gada laikā izlieto aptuveni 12 kilogramus kafijas.

Brant Coffee kafija

Kafiju vairākkārtīgi ir mēģinājuši aizliegt

1511. gadā Mekas valdnieki aizliedza kafiju, jo uzskatīja, ka tas izraisa “radikālu domāšanu”. Tāpat šo dzērienu mēģināja aizliegt arī vairāki itāļu garīdznieki, saucot kafiju par “sātanisku”. Tomēr 1600. gadā Pāvests Klements VII, pagaršojot kafiju, esot teicis, ka “šis Sātana dzēriens ir tik garšīgs, ka būtu žēl to atstāt tikai neticīgajiem”, kā rezultātā viņš to svētīja, apzinoties, ka tas tautai ir ievērojami vērtīgāks par alkoholu.

Kafija pasaulē ir ārkārtīgi populāra

Kafiju patērē tik lielos daudzumos, ka tā ir pasaulē otra lielākā tirgotā prece, uzreiz aiz jēlnaftas. Tas ir cilvēku iecienītākais dzēriens, uzreiz pēc ūdens.

Lielākie ražotāji

Kafijas ražotāju “lielais četrinieks” – Kraft, P&G, Sara Lee un Nestle iepērk aptuveni pusi no visas pasaulē izaudzētās kafijas.

Brant Coffee espresso

Pārdozēt kafiju ir iespējams

Pētījumi liecina, ka, lai nogalinātu 70 kg smagu cilvēku, diennaktī būtu nepieciešams izdzert vairāk, nekā 70 tasītes kafijas. Šāds kofeīna daudzums varētu izraisīt sirdsklauves un sirdsdarbības apstāšanos. Tas nozīmē, ka 24 stundu laikā katru stundu būtu jāizdzer 3 tasītes kafijas, lai uzņemtais kofeīna daudzums būtu nāvējošs. Neizklausās reāli, vai ne?

Pirmā kafejnīca

Pirmā zināmā kafejnīca tika atklāta 1475. gadā Stambulā, Turcijā. “Kiva Han” kafejnīcā tika pasniegti dažādi kafijas dzērieni, kuru pagatavošanā tika izmantotas pupiņas no Jemenas, Etiopijas un citām pasaules malām. Kafejnīca kļuva pazīstama kā vieta, kur intelektuāļi, politiķi, dzejnieki, rakstnieki un filozofi varēja apspriest jaunumus, dalīties pieredzē un diskutēt savā starpā. Šāda veida kafijas kultūra pastāv vēl joprojām, un kafejnīcas kalpo kā populāra vieta kopā sanākšanai.

Brant Coffee turku kafija

Leave a Reply