Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Lieliska kafija ar vienkāršiem rīkiem

Mēs vēl joprojām nepiedāvājam maltu kafiju. Tādi mēs esam – spītīgi. Jo nekas nav mainījies, mēs vēl joprojām mīlam savu kafiju, lai atļautos to tā vienkārši samalt, sakaltēt, izvēdināt un tad saņemt atsauksmes, ka “nekā tāda jau tur nebija”.

Tai vietā mēs turpinām iedrošināt un stāstīt, ka malšanas process nav nekas pārdabisks un sarežģīts, ka tā ir tāda pati nepieciešamība kā, piemēram, nazis, lai sagrieztu dārzeņus salātiem. Jā, zinām, ka veikalā ir iespējams nopirkt arī jau pagatavotus salātus, taču arī uz to mēs nekādā ziņā nevienu neiedrošinām.

Bieži un ļoti pamatoti viens no argumentiem ir, ka nopietns kafijas malšanas un pagatavošanas rīks, plašāk pazīstams kā kafijas automāts, virtuvē aizņemtu pārāk daudz vietas, tāpēc ir izlemts tādu neiegādāties. Tāpat arī elektriskās dzirnaviņas ar visiem tiem vadiem būtu vēl viena lieta, kas minimālistiskā vidē iekļaujas ne pārāk labi.

Tāpēc cilvēki turpina mocīt sevi ar malto kafiju.

Bet tagad mēs mēģināsim parādīt, ka pastāv arī citas iespējas. Lai pagatavotu svaigu kafiju no pupiņām, nav nepieciešams pārspīlēt ar jaunāko tehnoloģisko sasniegumu ieviešanu savā virtuvē. Ja vieta un iespējas atļauj, noteikti ir vērts, taču, ja nav vēlēšanās, ir iespējami vienkāršāki varianti.

Lūk, bildē ir komplekts, no kura vajadzētu izdoties labai kafijai. Papildus vēl būtu nepieciešama tējkanna ūdens uzvārīšanai, bet pieņemsim, ka tā jau tāpat ir atrodama jebkurā saimniecībā. Tāpat, kā krūze. Viss pārējais, nākas atzīt, pārāk daudz vietas neaizņem.

Kafijas dzirnaviņas bildē ir tās, kuras mēs ģimenē ikdienā izmantojam, jo, nu, mums ir darba specifika, nākas laiku pa laikam samalt espresso smalkumā, taču apliešanas variantam absolūti derēs arī mazāk spēcīgas rokas dzirnaviņas, piemēram, šīs, kuras pavisam nesen ieviesām mūsu internetveikalā, lai atvieglotu jums izvēli.

Gatavojam. Maļam kafiju, ieberam iepriekš samitrinātā maisiņā. Proporcija aptuveni 1:16 kafija attiecībā pret ūdeni. Uz 200 ml krūzi vajadzēs apmēram 13 gramus kafiju. Bet tas ir tikai sākuma punkts, jūs noteikti atradīsiet pareizo proporciju, kura atbildīs jūsu gaumei. Tāpat eksperimentēsiet ar kafijas malumu, kamēr atradisiet īsto. Un tā ir labā ziņa. Ja veikalā nopirkai maltai kafijai ir tāds malums, kāds ir, un tur neko nav iespējams mainīt, mājās maļot, jūs paši varēsiet “saregulēt” malumu, atbilstošu jūsu gaumei.

Maisiņi, kas ir bildē, ir nākuši no lielā veikala internetā. Tie nav nekādi īpaši sertificēti, mūsu vai kāda cita iecienīti. Vienkārši izsakoties, “ir okei”. Ja atrodat citus, visdrīzāk, derēs arī tie.

Uzvārītu ūdeni ielejam maisiņā. Nesteidzamies ātri uzliet visus 200 mililitrus, vai cik jums tai krūzē ietilpst. Pirmo kārtu aplejam ar apmēram 50 ml un pagaidām, lai iedarbojas kādu minūti.

Redzat bildē tās krāsainās varavīksnes? Tas efekts ir no ēteriskās eļļas. No tās rodas tās visas foršās kafijas garšas un smaržas.

Tad lēnām pielejam visu pārējo ūdens tilpumu. Baudām smaržu.

Un beigās kafija ir gatava. Labai kafijai vēl vajadzētu, lai tā mazliet padziest, tad būs iespējams izbaudīt visas tās garšas nianses.

Šis bija tikai viens no pagatavošanas veidiem. Pirms kāda laika mēs apskatījām “french press” variantu, kurš arī ir gana vienkāršs, tikai tam būs nepieciešams vēl viens papildu rīks. Šis, ar maisiņiem, virtuvē aizņems ievērojami mazāk vietas.

Lai labi garšo!