Pasūtījumiem no € 20.00 bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem visā Latvijā!

Kāpēc izvēlēties mūsu kafiju?

Šoreiz apskatīsim jautājumu, kurš cilvēkiem ir bijis jau no pirmās dienas, dažiem, kuri zināja, arī pat iepriekš. Jautājumu, kurš, patiesībā, ir absolūti normāls un pats prasās pēc atbildes – kāpēc izvēlēties mūsu (un citu mums līdzīgu grauzdētāju) piedāvāto kafiju?

Iedomāsimies situāciju. Jūs ieejat lielveikalā, un tur jūs sagaida garš plaukts ar dažnedažādām kafijām no visas pasaules. Brazīļu, āfrikāņu, itāļu, vācu, pupiņās, maltas, kapsulās, šķīstošā (!), trīs vienā (!!!), iepakojumi viens par otru brīnišķīgāki, espresso blend, crema, qualità superiore, atliek tikai izvēlēties.

Un tāpēc rodas šis dabīgais jautājums – kāda velna pēc šajā dažādībā ir nepieciešama arī vēl mūsu kafija?

Pasaulē taču ir tik daudz zīmolu, kuri ir veltījuši laiku un līdzekļus, lai izstrādātu savu produktu, to skaisti iepakotu, sastādītu mārketinga plānu, noalgotu PR kompānijas un slavenus aktierus, kuri ar eksperta seju stāsta un rada uzticamību tieši šai kafijai. Kādā sakarā mums, vienai ģimenei Ādažu novadā, kuriem nav ne stāsta par gadsimtiem ilgām, dzimtas koptām kafijas tradīcijām, nedz arī būtu dzirdēts, ka kaut vai mūsu valstī būtu kaut kādas sentēvu pareizās kafijas grauzdēšanas tradīcijas, kuras mēs būtu atklājuši un tagad cēluši gaismā – kādā sakarā mums būtu jāiet un jāmēģina konkurēt ar visiem šiem lielajiem tirgus spēlētājiem?

Bet tieši to mēs izlēmām darīt. Mēs nekonkurējam ar citiem mazajiem vietējiem grauzdētājiem, mēs ļoti cienām to, ko viņi dara, mums visiem ir viens mērķis – parādīt cilvēkiem, ka kafija var būt kas labāks par vienkāršu kofeīna devu.

Tātad, ķersimies klāt, apskatīsim, kas, kā un kāpēc.

Pirmkārt, iesākumā vajadzētu tikt vaļā no mītiem, lai tie netraucē mums dzīvot. Piemēram, mīts par “īstu itāļu kafiju”. Katrs, kurš ir bijis Itālijā, atpazīs šo īpašo smaržu, īpašo kafijas bāra fīlingu, tas pats par sevi ir piedzīvojums. Tāpēc, loģiski, rodas vēlme šo sajūtu pārnest uz savām mājām, un kas gan to vēl labāk varētu palīdzēt, ja ne īsta itāļu kafija! Nāksies apbēdināt. Kafija, kā zināms, Itālijā neaug. Tāpēc tā tiek audzēta un novākta pavisam citās vietās, tuvāk Ekvatoram, un tad transportēta uz Itāliju, kur tā tiek, pēc noteiktiem parametriem, nograuzdēta un safasēta. Šajos grauzdēšanas parametros neietilpst ne grauzdēšanas vietas izvēle, ne kaut kāds īpašs Itālijas gaiss, nē, tikai temperatūras svārstības un procesa ilgums. Tāpēc “īstu itāļu kafiju”, principā, ir iespējams nograuzdēt jebkura vietā pasaulē. Un vispār tas jau tiek darīts – ir gadījies vairākas reizes dzīvē nopirkt Vācijā ražotu itāliski skanošu zīmolu kafiju, kuri sevi tieši tā arī pozicionē.

Tad kur slēpjas tas itāliskums? Ja jautāsiet man, tad es teikšu – pupiņu pārvēršanā kafijas tasē. Samalt pupiņas tieši pirms brūvēšanas un pagatavot dzērienu espresso aparātā. Jā, un šeit nākas piebilst, lai vēlāk nav pārpratumu, ka ne visi aparāti, kuriem ir rakstīts, ka tie taisa espresso, to patiešām spēj arī izdarīt. Tas slavenais, īstais itāļu espresso ir pamatīga investīcija espresso mašīnā, kafijas dzirnaviņās un savās personīgajās baristas prasmēs.

Tāpēc varbūt labāk koncentrēsimies uz kaut ko vieglāk sasniedzamu. Piemēram, vienkārši labu, kvalitatīvu, smaržīgu un garšīgu kafiju.

Atgriezīsimies pie plašās kafijas izvēles no visas pasaules lielajiem grauzdētājiem. Tad, kad viņi pēc savām gadsimtu ilgajām tradīcijām ir nograuzdējuši zaļās pupiņas, tās sāk savu ceļu pie jums. Tās tiek sapakotas, nonāk noliktavā. Tad tās aiziet nākamajā ķēdes posmā, pie distributora. Tad ir kāds, kurš preci importē šeit. Atkal noliktavā. Un tad ved uz veikaliem. Vai nu pa taisno, vai caur distribūcijas centru. Nu, shēma var būt vai nu īsāka, vai garāka, bet apmēram tā. Tas process nav īss un vienkāršs. Un, lai šie vingrinājumi nebūtu jāatkārto atkal un atkal, lieli ražotāji ražo lielās partijās, un lielās partijās kafiju sūta pa visu pasauli.

Ja jums gadījumā liekas, ko es te fantazēju, pamēģiniet atrast kaut kādai tipiskajai skaistajai kafijai grauzdēšanas datumu uz iepakojuma. Un, ja gadījumā neizdodas, pajautājiet sev – kāpēc.

Šeit, protams, rodas loģisks jautājums – nu, un? Kāda man starpība, kad tā kafija ir grauzdēta? Derīguma termiņš iztek taču vēl pēc tik daudz mēnešiem, par ko uztraukties? Nu, lūk, grauzdēta kafija ir pārtikas produkts ar garšas un smaržas īpašībām, kuras ar laiku pazūd. Līdzīgi, kā cepts steiks – pareizi uzglabāts tas būs derīgs, respektīvi, ēdams vēl dažas dienas pēc pagatavošanas, bet vislabākais tas tomēr ir tuvāk tam brīdim, kad ir bijis nocelts no grila.

Nu, lūk. Tā kā mēs esam mazie grauzdētāji, tā kā mēs esam tepat, netālu, mums ir lielākas iespējas vadīt ražošanas un izplatīšanas procesu, lai kafijas pupiņas pie jums nonāktu pēc iespējas svaigākas. Mēs grauzdējam mazās partijās, pēc vajadzības. Mums nav noliktavas, līdz griestiem piepildītas ar grauzdētu kafiju, kura gaida, kad kāds to nopirks. Mēs plānojam, paredzam pieprasījumu, strādājam pie tā, lai kafijas mūsu plauktos būtu ne par daudz, ne par maz.

Atšķirība ir jūtama. Vispirms jau aromātā. Attaisiet mūsu kafijas iepakojumu un izbaudiet!

Nākamā, ne mazāk svarīgā lieta, kura mūs atšķir no tipiskā kafijas ražotāja, ir zaļo kafijas pupiņu izvēle. Iespējams, tas daudziem būs jaunums – kafijas, tāpat, kā vīna pasaule ir bagāta savā daudzveidībā. Nav tā, ka ir vienkārši kafija, kura aug dažādās vietās pasaulē, tad to novāc, saber vienā “kopējā katlā” un tad grauzdē. Nē, nu, patiesībā, tā arī ir, bet mēs (un arī citi specialty kafijas ražotāji) tā nedarām.

Kafijai, tāpat, kā vīnogām, svarīga ir šķirne, vieta, kur tā aug, augstums virs jūras līmeņa, nokrišņu un saules daudzums, augsne un vēl dažādi parametri. Tā rezultātā rodas augļi, respektīvi, materiāls, kuru pēc tam ir iespējams veiksmīgi novest līdz gatavam dzērienam. Katra vieta, kurā aug kafijas koki, ir unikāla, katrs gads ir unikāls, un katrai šķirnei un vietai ir piemeklējama sava metode, kā līdz jums dabūt ne tikai kofeīnu, bet arī baudījumu.

Runājot vīna analoģijās, noteikti esat redzējuši tādas preces kā “vīns, sarkanais, 5L PET iepakojumā, alkohola saturs 13%”. Principā, savu pamatfunkciju šis, droši vien, pilda tik pat labi, taču, ja vīnā meklēsiet arī garšas un smaržas baudījumu, visdrīzāk izvēlēsieties kaut ko, kas būs dārgāks, taču no zināma reģiona vai vīna dārza. Ar kafiju ir tas pats.

Un, visbeidzot, tā sajūta, ka pret visiem ir bijusi godīga attieksme. Mēs esam ģimenes uzņēmums, kuriem ir svarīgi, lai arī citiem, tādiem pašiem, kā mēs, lai viņiem no visa šī kafijas ražošanas procesa būtu pienācīgs labums. Tā kā mūsu kafijas izcelsme ir izsekojama, mēs zinām, kas to ir audzējis, un mēs zinām, ka par šīs kafijas kvalitāti ir pienācīgi samaksāts.

Kā jau iepriekš minēju, mums nav skaļa nosaukuma, mums nav multimiljonu mārketinga budžeta, vienīgais, ar ko mēs varam konkurēt plašajā kafijas tirgū, ir kvalitāte. Un personīga attieksme. Mēs paši grauzdējam, paši meklējam jaunas kafijas un jaunas idejas, visu paši. Nekautrējieties jautāt mums visu par kafiju, mēs nenogursim atbildēt!